De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: Re: Volume in een glas met omgekeerde kegelvorm

Ik heb al gevraagd welke 2 manieren er zijn om priemgetallen op een rekenliniaal te plaatsen, maar ik kreeg de vraag terug wat priemgetallen met een rekenliniaal te maken hebben. Nou dat zit zo, eigenlijk hebben zij er niks mee te maken, maar doordat je deze getallen alleen door 1 en zichzelf kunt delen, kun je de plaats van deze getallen niet bepalen door met de linaal teschuiven. Je moet dus 2 andere manieren vinden.
ik weet wel dat je bijvoorbeeld 2 tot de macht x = "priemgetal", kunt gebruiken voor een liniaal met de logaritmen met grondtal 2, maar de 2e manier weet ik niet.

Antwoord

Helaas hier begrijp ik niets van! Een rekenliniaal is zo gemaakt dat je zowel 13x17 kan uitrekenen als 1,3x170. De 'grap' zit hem in het feit dat qua 'schuiftechniek' deze berekening hetzelfde is... je zet de 1 van de schuif boven 1,3 en leest dan op de schuif bij 1,7 het antwoord af: 2,21.

q3173img1.gif

Bij 13x17 moet je dan zelf 'bedenken' dat het antwoord dus 221 moet zijn. Bij 1,3x170 is het antwoord 221... dus.

Zo werkt dat... en dat is ook de 'kracht' er van, ik bedoel dat het niet veel uitmaakt of je 1,3x1,7 of 1300x0,00017 uitrekent... het kan allemaal! Je moet alleen zelf nadenken over de plaats van de komma!

Maar hoe zet je dan priemgetallen op een rekenliniaal? Ja, dat slaat dus nergens op! Want 1,3 is geen priemgetal, 13 wel, maar 130 ook niet... maar op de rekenliniaal is dat allemaal één pot nat!

Conclusie: wat is dit voor een opdracht? Gaat het wel over een rekenliniaal? Of gaat het over vermenigvuldigingsstrookjes? Of wat is het?

Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Integreren
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:17-5-2024